Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Zanzibar people 00

Zanzibar, 3. del: Prišleka med domačini

Po pristanku na Zanzibarju ni trajalo dolgo, da sva izkusila afriški ritem življenja. Ko sva se zbasala v avto in je šofer pritisnil na plin, so se mi v trenutku razširile zenice. Sama vožnja po levi niti ne bi bila problematična, če se ne bi zaradi količine živih in neživih stvari na cesti vozili kar po sredini. V širino dveh pasov je namreč možno vštric spraviti pešce, motoriste, krave in še tri avte. Kljub vsemu vse skupaj izgleda kot dobro utečen mehanizem divjanja, hupanja, skakanja čez cesto, pravočasnega umikanja in neuporabe zavor. Do hotela mi je v 45 minutah vožnje celo uspelo dvakrat pomežiknit.

Že prvo jutro sva ugotovila, da se poslovni opravki pričnejo zelo zgodaj. Pred sončnim vzhodom se prvi v morje podajo ribiči, sledijo jim motociklisti in biciklisti, ki prevažajo svoj tovor sem ter tja po plaži, na koncu pa se prikaže še otročad in nabiralke trave.

Zanzibar people 04

Zanzibar people 03

Zanzibar people 01

Zanzibar people 02

Zanzibar people 06

Zanzibar people 07

 

O Masajih je bilo govora že v prvem prispevku. Če izvzamem hotelske bojevnike, so naju ostali napadali z bolj ali manj istimi forami. Ampak razumem, treba je pač nekaj zaslužit.

Zanzibar people 08

Zanzibar people 09

 

Ko sva prvič zapustila hotel, naju je šofer zaradi opravkov za nekaj minut odložil v ribiški vasici Mkokotoni, kjer sva se kot dva vesoljca nenadoma znašla med množico domačinov, ki so trgovali z ribami. Ker je malo prej deževalo, je bil občutek res pristen. Blatna tla, smrad po ribah, roji muh in gneča opazujočih ljudi. Sprehodila sva se še do obale, kjer naju je pričakal še kup naplavljenje svinjarije. Nič kaj prijeten pogled. A kot vsepovsod drugje, sva tudi tukaj naletela na eno samo prijaznost in nasmeške.

Zanzibar people 10

Zanzibar people 11

 

Ker so se bližale lokalne volitve, sva bila priča tudi takšnim prizorom:

Zanzibar people 24

 

Po nekajdnevnem proučevanju plime in oseke, sva se odločila, da se podava peš do koralnega grebena. V prvo sem se podal sam, a že po 200 metrih totalno zabluzil med ježi. V drugem poskusu sva se pridružila dvema lokalcema, ki sta naju do grebena odpeljala po ‘uhojeni’ poti. 10 dolarjev težka naložba se je izkazala za odlično, saj smo poleg ježev (edina stvar, ki sva jo bila sposobna videti sama) srečali še morske pajke, kače, ribe, ki spuščajo barvo, zvezde, nemote in še kup drugih stvari.

Zanzibar people 12

Zanzibar people 14

Zanzibar people 13

 

Po obisku jame Tazari (kjer so mi pozirali mladeniči v prevelikih capah) smo se en dan odpravili še v vasico Kilimani, kjer sva se pridružila kovačem pri izdelavi žebljev za njihove tradicionalne ladje. Ko smo končali z ogledom nama je šofer predlagal, da kupiva vrečko lizik za otroke. Rečeno – storjeno. Ko se je razvedelo, kaj se dogaja, je iz okoliških hišic priletela cela armada otrok, ki so v trenutku razgrabili vse lizike, tako da sva morala nabavit še eno dodatno vrečko. Toliko pristnega veselja na kupu pa že dolgo ne.

Zanzibar people 15

Zanzibar people 16

Zanzibar people 17

Zanzibar people 18

Zanzibar people 20

Zanzibar people 19

Zanzibar people 23

 

Ko smo se odpravili nazaj proti hotelu naju je presenetil še šofer in nama razkazal njihovo hišo, z ženo in otroci vred.  :)

Zanzibar people 21

Zanzibar people 22

 

V vsem času, ki sva ga preživela na Zanzibarju, nisva imela niti ene neprijetne izkušnje z domačini, še več, srečala nisva niti enega neprijaznega človeka. Edini problem z mojega vidika je bil ta, da se izredno neradi fotografirajo, tako da najbolj zanimivi prizori ostajajo ohranjeni v možganskem tkivu. :)

Spodnje fotografije so nastale v Stone Townu in obcestnem marketu v vasici Kinyasini .

Zanzibar people 25

Zanzibar people 30

Zanzibar people 28

Zanzibar people 29

Zanzibar people 31

Zanzibar people 27

Zanzibar people 26

 

Sorodni prispevki:
ZANZIBAR, 1. del
ZANZIBAR, 2. del
ZANZIBAR, 4. del

SAFARI (Selous Reserve), 1. DEL
SAFARI (Selous Reserve), 2. DEL

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri