Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Chumbe Island 00a

Zanzibar, 2. del: Chumbe Island

Če bi si lahko privoščila nakup lastnega otoškega paradiža, bi bil to nedvomno otok Chumbe, ob zahodni zanzibarski obali. A ta kakšen kilometer dolg otoček že ima svojega lastnika in to ne kakršnega koli, ampak precej ozaveščenega, ki zna poskrbeti za uravnotežen odnos med turizmom in naravo. Organizacija Chumbe Island Coral Park (CHICOP) namreč lahko gosti v svojih eko-kočah največ 14 turistov hkrati. Večina jih je – tako kot sva bila tudi midva – enodnevnih popotnikov, ki si želijo potapljaških doživljajev in uživanja v idiličnem okolju.

Zbirna postaja potnikov v tropski raj je obalni hotel blizu ruševin Mbweni, južno od Stonetowna. Tukajšnja peščena plaža je prav slikovito oplemenitena z mangrovami, sicer pa prava telovadnica na prostem, kjer domačini tekačijo, igrajo nogomet, delajo trebušnjake in na vse možne druge načine ohranjajo svojo kondicijo.

Chumbe Island 01

Chumbe Island 02

Ko je napočil čas za odhod, se nas je osem dnevnih potnikov v razmajani barkači odpravilo na enourno vožnjo do »kupčka« zelenega grmičevja sredi turkiznih morskih širjav.

Chumbe Island 03

Chumbe Island 04

Na otoku nas je sprejela skupinica neverjetno veselih in simpatičnih nekdanjih ribičev iz okoliških vasi, ki upravljajo z učnim centrom in eko-turističnimi nastanitvami. Po uvodnem predstavitvenem govoru so nama dodeli bungalov št. 1 aka ribji bungalov. Ker nisva najbolj pridno opravila raziskovalne predpriprave na Googlu, so bile estetske, dovršeno izdelane eko-hiške za naju nenadejano presenečenje. Da hibrida med gugalnico in posteljo, ki se je nahajal v pritličju hišice, sploh ne omenjam! Pika na i eko-šiku pa je bila komfortna kopalnica s kompostnim straniščem. Človek si res ne bi mogel želeti več!

Chumbe Island 08

Chumbe Island 09

Chumbe Island 10

Chumbe Island 17

Po kratkem oddihu v bungalovu je bilo na urniku snorklanje. Tokrat smo se vkrcali na manjši lesen čoln in lokalni mojster obvladovanja bencinskega pogona nas je odpeljal na rob koralnega grebena. Sprva nam za oblaki skrivajoče sonce ni bilo naklonjeno, saj je bilo posledično pod gladino vse v megleno-sivo-modrih odtenkih, kar naju razumljivo ni najbolj navdušilo. A po kakšnih desetih minutah je nenadoma vse oživelo v mavričnem spektru! Predvsem so bile osupljivo lepe korale, ki jim na vsem Zanzibarju ni para. Za dodatni bonus k enkratni izkušnji je na koncu poskrbela še želva.

Chumbe Island 21

Chumbe Island 05

Chumbe Island 06

Sledilo je sila okusno kosilo. Samopostrežno, z vrsto eksotičnih vegetarijanskih dobrot, z lahkoto razglasim za naj obrok potovanja. Namesto, da bi se podala še na organizirano šetkanje po otoški divjini, sva si zastavila popoldne po svoje. Takoj za najino kočico se je v nebo pel svetilnik, katerega so v začetku 20. stoletja postavili zanzibarski zavojevalci. Kot strašna navdušenca nad stolpi in podobnimi vertikalnimi strukturami, ki ponujajo ptičjo pogled na okolico, sva se takoj zapodila po 131-ih stopnicah do vrha, kjer sva kar medlela od bajnega razgleda.

Chumbe Island 07

Chumbe Island 20

Chumbe Island 11

Chumbe Island 12

Chumbe Island 13

Chumbe Island 14

Po napornem vzponu je sledil počitek na še enem imenitnem hibridu, gugajoči »king-sized« postelji v kolibi na plaži.

Chumbe Island 16

Chumbe Island 15

Ob odhodu nas je čakalo tipično zanzibarsko presenečenje. Ob pomolu, kjer smo se izkrcali, ni bilo več vode niti do gležnjev. Pa smo pešačili še malo po obali naprej, pa potem še malo po vodi do kolen, dokler nismo priromali do mesta, kjer nas je lahko naložila barčica. Da ne omenjam, kako smo ob pristanku na Zanzibarju zadnjih dvajset metrov bolj rili po pesku kot pluli, da smo se lahko prebili do izstopnega pomola, kjer sva počakala še na sončni zahod.

Chumbe Island 18

Chumbe Island 19
Sorodni prispevki:
ZANZIBAR, 1. del
ZANZIBAR, 3. del
ZANZIBAR, 4. del

SAFARI (Selous Reserve), 1. DEL
SAFARI (Selous Reserve), 2. DEL


Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri