Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Next Paradise 00

Zanzibar, 1.del: Next Paradise

Pa sva končno tudi midva prestopila meje našega kontinenta! Čisto po naključju se nama je ponudila možnost, da obiščeva otok začimb, kokosa, banan, turkiznega morja in ležernosti. Poprej nikoli nisva resno razmišljala o tem, da naju bo kdaj zaneslo na območje ekvatorja, saj vročino prenašava približno tako dobro kot polarni medvedje. In že sva se tolkla po betici nad nespametno potezo, ko se je po nekaj prebranih blogerskih prispevkih in knjigah, Zanzibar pred nama zarisal kot peklenski kotel napolnjen z roji komarjev, kjer že ob najmanjšem premiku pot curlja od tebe v potokih. Cepljena in opremljena s kovčkom repelentov, pripravljena na najhujše, sva nato na rajskem otoku preživela nepozabne počitnice in se – pa naj se sliši še tako zlajnano – zaljubila v Afriko.

Next Paradise 03

Najin bazni tabor je bil hotel Next Paradise pri vasici Pwani Mchangani na severo-vzhodu otoka, kjer sva brez slabe vesti poležavala, prav kičasto, v senci kokosovih palm s koktajlom in knjigo v roki. Prvi prispevek bo zatorej posvečen dogodivščinam na »domači« plaži.

Next Paradise 02

Next Paradise 01a

Next Paradise 11

Next Paradise 05

Next Paradise 06

Next Paradise 07

Next Paradise 02a

Next Paradise 04

Ponoči sva bila priča prizoru, ki ga v naši svetlobno onesnaženi Sloveniji zlepa ne najdeš. Rimska cesta, vidna s prostim očesom!

Next Paradise 08

Next Paradise 09

Next Paradise 04a

Situirana sva bila v enem bolj mirnih predelov Pwani Mchanganija, saj je bil najin hotel zadnji v nizu ponudnikov prenočišč na tej plaži. »Beach boys-i« so bili tukaj bolj redki in precej bolj znosni kot v bolj turističnih predelih, kjer je potrebno vsakih nekaj sekund odgovarjati z »jambo« (zdravo) in prijazno zavračati povabila za obisk trgovinic z »asante sana« (hvala lepa).

Naša plaža je imela prijeten, bolj vaški pridih, saj je hotel iz dveh strani obkrožen z vasico Pwani Mchangani. Po plaži so tako sem ter tja špancirali domačini in ribiči, nabiralke trave pa so v morju opravljale svoje vsakdanje aktivnosti. Zjutraj se je slišalo petelinje kikirikanje, tekom dneva pa mujezinove klice k molitvi (na Zanzibarju je kar 99% muslimanov, za razliko od matične države Tanzanije, kjer je odstotek muslimanov le 30%).

Pa še to. Plavanje v turkiznem morju na vzhodni obali otoka pač ni nekaj samoumevnega, dostopnega ob vsaki priliki, ko ti zapaše skok v morje. Višina morske gladine je namreč odvisna od zakompliciranega plimovalnega režima, ki najini logiki ni bil niti slučajno domač. En dan sva se lahko opoldne namakala v dvometrski vodi, že čez par dni sva ob isti uri, na isti obali po kopnem pešačila proti kilometer in pol oddaljenemu grebenu.

Next Paradise 13

Next Paradise 12

Next Paradise 13a

Next Paradise 13b

Next Paradise 14

Next Paradise 15

V času oseke je bila najina najljubša aktivnost na plaži vožnja s kolesom. V eno stran je šlo »ko šus«, v drugo, proti vetru, pa sva komaj uspela pobegniti »beach boys-om«, ki so se na nekaterih predelih vztrajno podili za vsakim belim prišlekom. Druga zgodba so bili otroci. Ti so bili bolj pristni in mimogrede ti je kdo skočil na prtljažnik in se fural s tabo.

Next Paradise 10

Pri hotelski plaži je potrebno omeniti še Masaje. Da bi zaslužili za kakšno kravo ali dve, s katero bi poravnali račun za ženo, za nekaj mesecev na leto zamenjajo savano za ocean, leve in žirafe pa za turiste. Kot varnostna služba v hotelu so v primerjavi z našo, slovensko, precej prijaznejša, tako po obnašanju kot po konstituciji. :)
Brez problema so bili pripravljeni pozirat, skakat v zrak, uprizarjat boje in streljat selfije.

Next Paradise 19

Next Paradise 16

Next Paradise 20

Next Paradise 18

Next Paradise 17

Sorodni prispevki:
ZANZIBAR, 2. del
ZANZIBAR, 3. del
ZANZIBAR, 4. del

SAFARI (Selous Reserve), 1. DEL
SAFARI (Selous Reserve), 2. DEL

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri