Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
brac-00

V samotnem zalivu

‘Došli Slovenci na more i donesli kišo’ so bile prve besede, ki jih je spregovoril najin najemodajalec ob prihodu v Sumartin na Braču, od koder smo se nato s čolnom odvalovili do približno pol ure oddaljenega zaliva (Uvala Žirje), kjer sva kanila prebiti ducat dni stran od napornega človeštva, brez avta in cest, v samotni zidanici ter se napajati z deževnico in solarno energijo.
Že po nekaj dneh sva občutila moč oblačnega vremena, saj naju je izdala edina električna naprava, ki sva jo uporabljala – hladilnik. V kombinaciji z nespametnimi prehrambenimi prioritetami sva ostala brez mocarele in kislega mleka, ki nista preživela enodnevnega izpada električnega toka. :)

brac-01

Za ta zaliv sva se med drugim odločila tudi zaradi gora, ki ga obdajajo. Ni ga lepšega kot zakorakat v hribe direktno iz spalnice ali pa poležavati v morju na blazini in jih opazovati od daleč. V zalivu sicer obstajata še dve manjši hiši. Najbližji sosed je v vikendico prihajal vsake par dni, na nasprotni strani obale pa je prebivala grupa nemških nagcev. Mirno, povsem nemoteče. V bran proti vročini je na plaži zakoličena še ena nujna stvar – senčilo z ležalniki.

brac-02

brac-03

brac-04

brac-05

brac-06

brac-07

brac-08

brac-09

brac-10

brac-11

brac-12

brac-13

Najlepše presenečenje je bila obilica figovih dreves, ki so se razraščala pred in za bajtico. Obral sem do zadnje in če bi jih kupil v Mercatorju, bi sigurno zanje zapravil več kot 100 evrov. Pri figah moram omeniti še skupino Čehov, ki so se en dan zasidrali v zalivu. Nekaj časa so mencali po plaži, potem pa so se meni nič tebi nič podali po potki do najine bajte. Ker sem takoj zaznal njihove zle namene, sem šel za njimi in jih zasačil, ko so se mastili s sosedovimi figami. Glavna drevesa so bila obranjena, moj mimohod pa jih je pregnal nazaj na plažo. :)

brac-14

Zaradi pomanjkanja elektrike, odsotnosti wi-fija in slabega telefonskega signala se je bilo potrebno založiti z literaturo. En dan več in zaloga bi bila prekratka. :)

Človeških sosedov res nisva imela kaj dosti, sva se pa zato veselo spoznavala z avtohtonim gomazečim življem. Uzreti je bilo moč bogomoljke, kobilice, ose, muhe, mušice, komarje, pajke, kuščarje, gekone, metulje, vešče, mravlje, hrošče, polže, štrigle, kolibrije, meter in pol dolge kače, galebe in cel kup drugih ptičev. Ves življenjski kotel se je brigal zase, tako da z njimi ni bilo večjih problemov. Občasno so težili le komarji in ose.

brac-15

brac-16

Poleg potepanja po hribovskih stezicah se je dalo sprehoditi tudi po obalnem skalovju in tako priti do sosednjega zaliva, ki je bil precej manjši. Hišica na koncu je izgledala naravnost idelana za prezimitev na obali. :)

brac-17

brac-18

brac-19

brac-20

Skoraj vsak dan ob 17:10 je zaliv prečkala turistična ladja, ki je takoj, ko se je prikazala, zagnala komad od Laid Back – Sunshine Reggae. Vsakič isto. Predvidljivo kot Svizčev dan.

brac-21Ideja (na pol) robinzonskega dopusta se je rahlo izjalovila le zaradi ene stvari. Ladje. Jahte. Brodovi.
Obstajajo kulturni ljudje, ki se zasidrajo 30 metrov stran, poskačejo v vodo, se posončijo in gredo čez 45 minut naprej. In obstajo taki, ki se zasidrajo 5 metrov stran, nabijajo štanc, ščijejo s čolna v vodo obrnjeni proti tebi, se z gumijastim čolnom pripeljejo na obalo in si za povrh prižgejo še čik. Razumem, da je morje od vseh in da tu ni kaj storiti, ne razumem pa najbolj pomorske kulture, v stilu, kdo ima prednost in kdo pravico oziroma dolžnost, da posiljuje druge.

brac-22

brac-23

Tovrstni poskus bivanja v osami se je navkljub nekaterim zdraharjem s sidri izkazal za blagodejnega. Predvsem se je zaradi odsotnosti tehnikalij in vsakršnega planiranja spočil um. In s tem tudi telo.

img_8931a

brac-24

brac-25

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri