Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Spodmoli 00

Ušesa Istre

Ničkolikokrat nas je v času, ko avtoceste še niso tako na gosto prepredale Istrskega polotoka, pot vodila morskim užitkom naproti čez mejni prehod Sočerga – Buzet, ne da bi se zavedali, da se nad nami pnejo spodmoli oz. ušesa Istre. Impresivna kraška tvorba, zavetje številnih ptic ter prijetna pohodniška točka tudi za tiste v slabši kondicijski formi.

Spodmoli 8

Na 5,5 km dolgo pot do spodmolov Veli Badin in nazaj sva se podala iz izhodiščne točke izpred cerkvice Sv. Kvirika povsem blizu hrvaško-slovenske meje – pravzaprav je steza speljana po grebenu vzporedno s cesto med obema carinskima postojankama. V deželi kamenja daje slikovita cerkvica obrobljena s kamnitim obzidjem in pripadajočimi cipresami povsem toskanski vtis. A mimobežni sunki hladne burje so naju kaj hitro vrnili nazaj v kraško realnost. Če so naju na začetku še zmrazili do kosti in je bila vetrovka obvezna oprema, je bila pot nazaj po žgočem soncu navkreber povsem druga zgodba.

Spodmoli 2

Pešpot naju je ves čas vodila navzdol po kraškem robu proti jugo-vzhodu, med prepadi in tipičnimi kraškimi travniki posejanimi z nizkoraslimi drevesci in grmiči. Če jeseni podobo pokrajine kroji ognjena barva ruja – kot kaže bo potrebno ponoviti podvig! -, je njeno spomladansko obličje mnogo nežnejše.

Spodmoli 14

Spodmoli 4

Spodmoli 6

Spodmoli 5

Spodmoli 12

Spodmoli 7

Ob smerokazu »Bunker« se splača za kratek hip zaviti s poti ter si ogledati morebitno zavetje ob neurju.

Spodmoli 3

Ob nenehno menjavanju sonca in oblakov, sunkov burje in brezveterja sva prispela v ostrem zavoju na desno mimo naravnega mostu pod kraški rob, kjer se nahaja skriti svet spodmolov. Zdelo se je kot da sva vstopila v skrit mikrokozmos, kjer se čas ustavi in nudi zavetje pri gnezdenju številnim, tudi ogroženim ptičjim vrstam, na kar opozarjajo tudi napisi. Da ne bi motila ptičev in morebitnim sovam spreminjala bioritma, sva sendviče odvila za ovinkom in se nato počasi odpravila nazaj po grebenu.

Spodmoli 15

Spodmoli 1a

Spodmoli 16

Na Primorskem sva se zadržala še toliko dlje, da sva oko vrgla na pročelje Sv. Trojice v Hrastovljah in zaužila razgled na Trst iz razgledne ploščadi pri gradu Socerb.

Spodmoli 11

Spodmoli 10

Spodmoli 13

Spodmoli 9

Gostujoča dopisnica M.

 

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri