Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Toskana mesta 17

Toskanski zidovi

Pravljična toskanska pokrajina morebiti ne bi bila tako pravljična, če je ne bi kontrastno dopolnjevala stara, srednjeveška kamnita mesta, ki delujejo kot nekakšna popkovina med neskončnimi žitnimi polji ter gurmanskimi želodci domorodcev in turistov. Umetniško bogata, muzejev polna, restavracijsko mamljiva, trgovinsko skušnjavska mestna jedra so vredna sprehoda po ozkih labirintih, sploh v obdobju, ko niso zabasana s turisti. Imajo pa Italijani tam spodaj to zoprno lastnost, da so opravilno nesposobni med tretjo uro popoldan in sedmo zvečer, kar lahko človeku, nevajenemu pogledovati na uro in hkrati komandirati želodcu, kdaj sme občutiti pomanjkanje, povzroča nemalo težav. Ne samo, da zapirajo gostilne ampak tudi trgovine. Na srečo je situacija v večjih mestih za odtenek bolj mila.

Firenze

Glavno mesto pokrajine in zibelka renesanse se je prikazala v precej muhastem vremenu. So pa grozeči oblaki pridodali k bolj pristnemu zgodovinskemu občutku. Vzdušje je bilo v jutranjih urah blagodejno in umirjeno, kasneje so mesto preplavile množice turistov in proizvedle kaos. Ob morebitnem obisku Uffizija je tam vsekakor dobro biti zgodaj ali pa z rezervacijo med zobmi. Razglede z višine, kot ponavadi, monopolno obvladuje cerkev.

Toskana mesta 01

 

Toskana mesta 02

 

Toskana mesta 03

 

Toskana mesta 04

 

Toskana mesta 05

 

Toskana mesta 07

 

Toskana mesta 06

 

Toskana mesta 08

 

Siena

Sredi zelene hribovite pokrajine dvigajoči se oranžni zidovi obsegajo precej manjšo površino kot Firence, zato tudi delujejo precej bolj prijetno. Zgodovinski trg v obliki polmeseca (Piazza del Campo) sodi med najbolj priljubljene piazze v Italiji, kompleks Duomo pa je res sapo jemajoč. V katedrali mi je celo uspelo užaliti Gospoda, saj sem povsem nepremišljeno vstopil s kapo na glavi. Kdo bi ga razumel, če si preveč razgaljen pa mu spet ni po volji.

Toskana mesta 09

 

Toskana mesta 10

 

Toskana mesta 11

 

Toskana mesta 12

 

Toskana mesta 13

 

Toskana mesta 14

 

Toskana mesta 15

 

Toskana mesta 16

 

San Galgano

Vredna ogleda je tudi opatija brez strehe iz 13. stoletja, ki pa je bila, kako prikladno, ravno ta dan zaprta.

Toskana mesta 17

 

Toskana mesta 18

 

Toskana mesta 19

 

Pitigliano

Povsem na jugu se dobesedno iz skale dviga etruščanski Pitigliano. Prijetno mesto, ki je bilo skoraj povsem prazno, me je izučilo, da nikoli več ne parkiram pod ogromnim drevesom, saj je na njem pristala jata dvestotih vran in posrala avto do nerazpoznavnosti. Nedaleč od Pitigliana se blizu Saturnie pojavi žuboreči žvepleni potok, ki se vmes razlije čez naravne bazene, v katerih se ljudje prostodušno namakajo. Temperatura vode je približno 37 stopinj, smrdi po gnilih jajcih, kar pa očitno ne predstavlja ovire za čofotanje.

Toskana mesta 20

 

Toskana mesta 21

 

Toskana mesta 22

 

Toskana mesta 23

 

Toskana mesta 24

 

San Gimignano

Kljub temu, da spada med turistično bolj oblegana mesta, sodi s svojimi štirinajstimi štrlečimi stolpi vsekakor med zanimivejša. Nos je vredno vtakniti v muzej mučenja, kjer so poleg razstavljenih naprav nazorno prikazani in opisani tudi celotni postopki mučenja. Iluzorno bi bilo pričakovati, da pri tovrstnem zdravljenju grehov vmes ne bi imela svojih prstov prav brezmadežna cerkev.

Toskana mesta 25

Toskana mesta 26

Toskana mesta 27

Toskana mesta 28

Pienza

S pomočjo papeža načrtovano mesto ima res čudovit razgled na zeleno Val D’orcio. Prednjači tudi po dobro založenih in mamljivih trgovinah. Večina stvari, ki so pristale v domači omari, so bile prinešene prav v malhi iz Pienze.

Toskana mesta 30

Toskana mesta 29

Toskana mesta 31

Toskana mesta 32

 

Facebook follow

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri