Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Safari Selous 00

Safari, 2. del

Kot je bilo omenjeno že v prvem delu sage o najinem pohajkovanju po naravnem rezervatu Selous, sta rečnemu safariju naslednji dan sledila jutranji makro pregled pokrajine (»walking safari«) in klasična celodnevna vožnja v lovu za velikimi petimi afriškimi hrusti (lev, leopard, bivol, nosorog, slon).

Začelo se je v zgodnjih jutranjih urah, ko sva se v družbi treh rangerjev (eden od njih je preventivno nosil s seboj tudi puško), dveh študentov pripravnikov in nad vsem navdušenega ameriškega turista, peš podala po bližnji okolici. Buljenje v prašno, grmičasto afriško površje na prvi pogled res ni bilo najbolj vznemirljivo početje, a ko sva vklopila malo domišljije in so ob strokovni razlagi iztrebki vseh barv in velikosti dobili svoje lastnike ter je še včeraj živa žirafa pred nama ležala v obliki nekaj razgrizenih kosti in krp kože, sva z lahkoto začutila intenzivnost burne noči, v kateri je potekal krut boj za preživetje.

Safari Selous 28

Safari Selous 29

Safari Selous 26

Safari Selous 04

Poleg nočnega dogajanja so naju med drugim podučili tudi o ptičih tkalcih, termitih in številnih specifičnih savanskih rastlinskih vrstah. Med najzanimivejše se nama je vtisnila dežnikasto oblikovana akacija (glavne frizerke so žirafe), v angleščini se ji pravi »umbrella thorn acacia«, s pretkanim alarmnim sistemom. Ko se žirafa loti grmiča številka ena, ta v zrak spusti snov, ki njenim sosedam nekje v radiju 50-ih metrov sporoči, da je na delu dolgovrati plenilec. Drevesa, ki jih doseže sporočilo, nato v nekaj minutah spremenijo pretakajoče se snovi v svojih listih (gre zgolj za laično razlago), tako da niso več po godu karirastim grickačem, ki se nato podajo v lov za novimi drevesi.

Safari Selous 27

Safari Selous 25

Safari Selous 23

Po obilnem zajtrku naju je že čakal džip. Za najin okus nekoliko preveč odprto zasnovan, da bi zadostoval varnostnim standardom ob srečanju s kakšnim lačnim afriškim zverjadcem, ampak ok, vsaj vroče ni bilo. Tudi tokrat so nama organizirali ekskluzivno vožnjo v dvoje.

Safari Selous 07

Na začetku sva v objektiv navdušeno lovila vse kar se je premikalo; različne male krilatce, črede povodnih konj, preplašene zebre, graciozne žirafe in trapaste impale (brezbrižno zre direktno vate kako se približuješ, ko pa si dva metra stran, nenadoma totalna panika od kod neki si se vzel). Potem je kar na enkrat prenehalo biti zanimivo, če sva zagledala prežvekujočo žirafo med krošnjami dreves ali pa, ko nam je pot ponovno presekala čreda afriških srnic. Enkrat se je sicer iz trstičja pred nas pripodil bivol, nas nič kaj navdušeno premeril in se na srečo kaj hitro pobral. Pa sva pobarala najinega vodiča in šoferja v eni osebi, kje se skrivajo ostale štiri petine velikih savanskih živin in ali bova sploh še katero videla. Ranger nama je zaupal, da poskuša že nekaj časa izslediti slone, a se nam žal uspešno izmikajo. Tako smo začasno opustili lov na debelokožce ter se podali za levi. Jata mrhovinarjev nas je pripeljala do žalostno preminule zebre, od katere ni ostalo praktično nič. Pogled sicer ni bil lep, a sva vsaj vedela, da so levi zdaj najbrž siti.

Safari Selous 10

Safari Selous 11

Safari Selous 12

Safari Selous 17

Safari Selous 20

Safari Selous 21

Safari Selous 08

Safari Selous 09

Safari Selous 30

Safari Selous 16

Safari Selous 19

Safari Selous 31

Safari Selous 18

Safari Selous 22

Safari Selous 24

Safari Selous 01

Napočil je čas še za naše kosilo. Džip smo parkirali v bližini osamelega drevesa, s čudovitim razgledom na živahno favno ob enem izmed številnih jezerc. Ko sva že mislila, da ne more biti boljše, je najin vodič potegnil iz prtljažnika še zložljivo mizo, stole in hladilno skrinjo ter nam postregel z okusnim indijsko obarvanim obrokom.

Safari Selous 06

Safari Selous 03

Po končanem obedu sva ga malce negotovo povprašala, če je varno bližnje grmičevje uporabiti za markiranje teritorija, a se nama je le posmejal, češ, seveda, zakaj pa ne? Ko je bilo še to opravljeno, smo se spokali nazaj v terenca. Potem pa veliki šok, malo da ne za prvim ovinkom, je v grmovju spokojno na hrbtu svoj popoldanski počitek preživljal kralj živali. Kakopak so priromale panične misli… Mi smo samo tri metre stran! Cesta polna vdolbin, kako jo bomo odkurili, če se gospodu levu zahoče malo človeškega mesa? Ampak vodiča to ni skrbelo, hitro v prvo, pa z džipom v grmičevje, en meter stran od zdaj rahlo vznemirjenega leva. Ker smo bili pozicionirani tako, da je nekaj vej kvarilo popolno fotografijo, nas je vodič ustrežljivo prestavil še za pol metra globlje v goščo. Uf, hvala! Medtem, ko smo se nekateri v džipu bojevali z željo ucvreti jo ni važno kam, je nastalo nekaj lepih portretov, šofer pa si celo krajšal čas z mobilno aplikacijo, s katero je levu nadeval različne pričeske.

Safari Selous 13

Safari Selous 14

Safari Selous 15

Sedaj je bilo potrebno najti vsaj še slona, da bi bil najin »must-see« seznam kolikor toliko popoln. Ker se je dan že iztekal v večer, se je vodič mrzlično lotil iskanja debelokožcev. Prav kmalu je zabremzal ob nekem jezeru ter navdušeno iztegnil prst, rekoč, da se tamle čez ob reki nekaj premika. Vid domorodcev je občudovanja vreden. Niti največji zum na kameri ni zaznal orjakov, medtem ko je ranger še vedno trdil, da vidi dva slona, zato se je kojci prelevil v neustrašnega rally voznika, zavil na brezpotje, nama pač ni preostalo drugega kot da sva se oprijela ograje ter se izmikala sviščečim vejam palm, ki so divje udrihale po avtu iz vseh strani. Ko smo se končno prebili do obrežja reke, sta se na drugem bregu resnično izrisali veličastni podobi dveh slonov, dovolj blizu tudi za najine evropejske oči.

Safari Selous 02

Po nekaj minutnem opazovanju dogajanja čez reko je bilo potrebno zopet prestaviti v višjo prestavo, saj se je naša hajka na slone zavlekla, temota noči pa se je hitro bližala.

Ko sva ob koncu dneva potegnila črto, sva bila rahlo razočarana, ker nismo videli kakšnega slona več in malo bolj od blizu, kar bi se zagotovo zgodilo v Serengetiju, najbolj popularnem in gosto poseljenem tanzanijskem parku. A po drugi strani je bila celotna izkušnja bolj ekskluzivna, intimna in pristna, saj smo v celem dnevu srečali le kakšnih pet terencev in se zato ob občudovanju prostranstev savane nismo počutili kot v živalskem vrtu.

Safari Selous 05
Sorodni prispevki:
SAFARI (Selous Reserve), 1. DEL

ZANZIBAR, 1. del
ZANZIBAR, 2. del
ZANZIBAR, 3. del
ZANZIBAR, 4. del

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri