Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Water Safari 00

Safari, 1. del

Da se ne bi preveč navadila na poležavanje in brezdelje, sva se z Zanzibarja za tri dni podala v notranjost celine. Najprej hop na majhno letalo (16 sedežev) iz Stonetowna do glavnega mesta Tanzanije Dar es Salama. Tam so naju napotili še do manjšega prevoznega sredstva (4 osebe) okrog katerega se je smukal v svetleči delovni brezrokavnik opravljeni mlad Indijec, ki ni kazal več kot 18 let. Letalo na prvi pogled vsekakor ni delovalo tehnično izpravno. Niti en vijak ni bil privit do konca, v levih vratih pa je zevala konkretna luknja, ki zagotovo ni bila zarisana v načrtih izdelave. Ko sva ugotovila, da je tip v brezrokavniku pravzaprav pilot, sva se z majhnim cmokom v grlu po vseh štirih stlačila na svoja sedeža.  A izkazalo se je, da so skrbi odveč, saj je bil zaradi nižje letalne višine pogled na trdna tla res izjemen ter preleti oblakov še nikoli tako fizično oprijemljivi. Pilot se je izkazal za zabavnega človeka, dodatni prezračevalni sistem pa je ob ekvatorskih temperaturah prišel tudi prav.

POLET

Water Safari 01

Water Safari 02

Water Safari 03

Water Safari 04

Water Safari 07

Water Safari 08

Water Safari 06

Water Safari 05

Water Safari 09

Cilj najine poti je bil naravni rezervat Selous Game Reserve, ki je – kot so naju kasneje rangerji konstantno opozarjali – večji kot njegov bolj slavni domovinski brat Serengeti in je celo največji rezervat, kjer je možno videti živali, v svetovnem obsegu. Majhen minus je, da zaradi velike kvadrature (54,600 km2) živali niso tako skoncentrirane, da bi v vsakem grmu poležaval kakšen lev ali dva, a po drugi strani je tudi koncentracija turistov manjša!

Ob pristanku naju je pričakal, tako rekoč, najin osebni ranger, s katerim smo se nato družili prihodnja dva dni na treh raznolikih srečanjih s savanskim ekosistemom; najprej na vožnji s čolnom po reki Rufiji (“water safari”), nato na jutranjem sprehodu med grmičevjem (“walking safari”) in klasično celodnevno vožnjo z džipom čez savanski drn in strn.


BLATNA KOČA
Nastanjena sva bila v taborišču šotorov in »blatnih« koč (»mud hut«), kjer so nama za začetek pokazali nekaj polomljenega grmovja, kjer je prejšnjo noč lomastila čreda slonov, nato pa še zabičali, da se po sončnem zahodu ne smeva sama potikati naokoli, saj se lahko znajdeva na meniju kakšnega lačnega leoparda. Ko so naju pospremili do najine »blatne« hiške, je prišlo na vrsto še opozorilo, da je potrebno striktno zaklepanje vrat, če ne želiva, da nama po kovčkih šnofarijo opice. Ampak to pač sodi k safariju in le žal nama je bilo, da ni bilo najino prenočišče locirano ob kakšnem jezeru v osrčju rezervata, kjer bi bilo na mestu še kakšno opozorilo glede povodnih konjev in krokodilov.

Kjub vsemu je bil razgled pri recepciji (šanku) kar soliden, tako da sva po večerji spet lahko zleknjena na stolu zrla v zvezde. 

Water Safari 20

Water Safari 21

Water Safari 22

Water Safari 23
REČNI SAFARI
Komaj so naju seznanili z vsemi pravili in opozorili za preživetje v kampu, že sva se znašla na čolnu, da ne bi zamudili sončnega zahoda med krokodili. Na začetku naju je ranger seznanjal predvsem s ptičjimi prebivalci velike blatne reke, nato smo počasi izsledili nekaj manjših primerkov krokodilov in skupine povodnih konjev, od katerih so nad gladino kukala povečini le ušesa. Vse precej na daleč, saj živali cenijo svoj mir in se jim pač ne da po cele dneve pozirati nadležnim človečkom v plavajočih plehnatih lupinah.

Water Safari 10

Water Safari 11

Water Safari 12

Water Safari 14

Water Safari 17

V bližini kampa stoji vasica in malce neposrečeno je bil v program vodnega safarija vključen tudi ogled skupinice vaščanov med vsakdanjimi opravili ob reki. Na tem mestu sva izvedela, da so imeli pred leti v vasi probleme z ljudožerskim levom, ki je pokončal sedem ljudi preden so ga eliminirali. Kajti drži dejstvo, da leva, ko enkrat poskusi mehko, z začimbami obogateno človeško meso, zebre in impale ne ganejo več.

Water Safari 18

Water Safari 19

Za razburljiv zaključek dneva je poskrbela skupina nilskih konjev z mladički, ki so brezglavo odtopotali v blatno strugo, ob pristanku čolna na otočku sredi reke, kjer smo dočakali sončni zaton.

Water Safari 16

Water Safari 13

Water Safari 15

Sorodni prispevki:
SAFARI (Selous Reserve), 2. DEL

ZANZIBAR, 1. del
ZANZIBAR, 2. del
ZANZIBAR, 3. del
ZANZIBAR, 4. del

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri