Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Černy 0

Praga po sledeh Davida Černý-ja

Praga, mesto presenečenj, kjer lahko naletite na gigantske dojenčke, besedilo vašega sms-a na vodni gladini izpiše lulajoči kip, si ogledate v akvariju lebdečega nekdanjega iraškega diktatorja ali splezate po lestvi ter pokukate v notranjost velikanske riti. Vse to in še mnogo več po zaslugi vsestranskega David Černya, mojstra češke poulične umetnosti. Mogoče ste zanj že slišali, ko je v preteklem letu svoje skromno mnenje o češkem predsedniku Zemanu izrazil na prav simpatičen način. Sredi Vltave je namreč postavil skulpturo nesorazmerno velikega iztegnjenega sredinca, ki je kazal, kam drugam, kot pa proti sedežu predsedstva. Seveda je njegov projekt financirala država.

Černy je na duhovit način ovekovečil številne praške ulice in turistom podaril kar nekaj mikavnih lokacij za ustvarjanje, danes še kako aktualnih selfie-jev. Številka ena med njimi so zagotovo trije gigantski bronasti dojenčki na otoku Kampa, kjer je potrebno včasih skoraj v vrsti čakati preden lahko pokažete svoj potencial za domiselno poziranje – obešanje okrog vratu, sedenje in ležanje na njih v vseh možnih položaji in seveda zlorabljanje njihovih fotogeničnih golih zadnjic. Been there, done that…

Černy 8

Černy 9

Komur se zahoče še več futurističnih otročičev z zvočniki namesto obrazov, se lahko zapelje do 216-metrskega televizijskega stolpa Žižkov, kjer jih po fasadi lazi za cel vrtec.

Černy 2

Naslednja priljubljena Černyeva pogruntavščina stoji pred muzejem Franza Kafke, v neposredni bližini Karlovega mostu. Gre za fontano v podobi dveh možakarjev, ki z lulanjem izrisujeta besedilo sms sporočil, ki jih jima pošljejo obiskovalci.

Černy 4

Eno najinih prvih srečanj s Černyevo izraznostjo pa je bilo v galeriji Amoya, ki je žal kmalu po najinem obisku, najverjetneje za vedno, zaprla svoja vrata. Tam sta se nahajali kar dve Černyevi stvaritvi – Pistole NY in Shark. Predvsem slednja je bila šokantno impresivna. Sredi temačnega, zapuščenega prostora je stal velik akvarij oz. bazen formaldehida in v njem plavajoča realistična kot se le da, kiparska kopija zloglasnega Saddama Husseina.

Černy 5

Černy 7

Černy 6

Metafora češke politične situacije iz leta 2003, ki jo z lahkoto posplošimo tudi na naš politični miljé, stoji na vrtu galerije Futura. Tam sva imela priložnost pokukati v globine dveh abnormalno velikih zadnjic, kjer se kontinuirano predvaja filmček kako en drugega hranita nekdanji predsednik Češke Vaclav Klaus in direktor češke Nacionalne galerije Milan Knizak. Še kako znano kaj ne?

Černy 3

Ob zadnjem obisku Prage sva naletela še na eno, sicer le začasno, Černyevo ulično popestritev, kip šestmetrske gole ženske poimenovane InUtero. Poleg občudovanja njene sijoče, stopničaste polti, lahko s pogledom v mednožje opraviš tudi ogled njene notranjosti oz. podoživiš svoj prihod na naš modri planet.

Černy 1

Še več pa na: http://www.davidcerny.cz/

 

Gostujoča dopisnica M.

 

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri