Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Pariz razgledi 300

Pariški razgledi, 3.del

Zadnji trije omembe vredni razgledi, ki so še ostali:

  • Stolp Montparnasse
  • Katedrala Notre-Dame
  • Bazilika Sacre Coeur

1. Stolp Montparnasse

Pariz razgledi 302

210-metrsko poslovno zgradbo iz istoimenskega okrožja sva si pustila bolj za konec, saj sva želela ujeti kar se da optimalno vreme za doživetje sončnega zahoda. Z dvigalom smo se pripeljali skoraj pod vrh, kjer je vladalo pravo lasvegaško vzdušje. Polovica ljudi verjetno sploh ni vedela zakaj so jih iz avtobusov zvlekli na stolp, zato so brezglavo in vreščavo tavali po etaži, kakšna četrtina jih je delala galamo pri bifeju, ostali pa s(m)o se podali dodatna dva štuka višje, da bi na mesto pokukali še izza stekla. Dasiravno je na vseh štirih stranicah le nekaj lin, ki niso zastekljene (streha je odprta), je razgled res spektakularen. Tako jasnega in odprtega pogleda ni bilo nikjer drugje.
Čeprav sva prišla dve uri pred sončnim zahodom, so bili skoraj vsi najboljši strateški položaji že zasedeni, zato je šlo na nož. Tako grdih pogledov in vzvišenih nasmeškov nisem doživel še nikjer. Vsi so branili svoj teritorij in čeprav je bilo prostora še za enega kolega fotografa, so se na vse kriplje trudili stati dovolj široko, da je bilo sporočilo jasno. Zategadelj sem rajši odvandral do ne najbolj popularne luknje, od koder je pogled na panoramo rahlo kazila antena, ki jo je bilo potrebno pri nekaterih fotografijah naknadno odstranit.
Zaradi dvournega ždenja na istem mestu so mi skoraj odmrli podplati, tako da sem v soju uličnih svetilk le s težavo odkrevsal domov.

Pariz razgledi 304

Pariz razgledi 306

Pariz razgledi 305

Pariz razgledi 303

Pariz razgledi 301

2. Katedrala Notre-Dame

Pariz razgledi 308

Če sta notranjost in zunanjost francoskega zgodovinskega spomenika pompozni, pa to definitivno ne velja za njegova razgledna stolpa. Že samo čakanje v vrsti je bilo precej duhamorno, ko pa smo prilezli na vrh, smo ugotovili, da je skoraj cel stolp ovit v ribiško mrežo. Dobesedno. Čistega pogleda skoraj ni bilo, mreža pa je bila tako gosta, da je objektiv komaj šel skozi. Brezmrežni spomin tako ostaja le na fotografijah, v glavi pač ne, saj je bil premer le te bistveno preširok.

Pariz razgledi 313

Pariz razgledi 311

Pariz razgledi 310

Pariz razgledi 322

Pariz razgledi 309

Pariz razgledi 312

Pariz razgledi 307

3. Bazilika Sacre Coeur

Pariz razgledi 321

Za zadnji pogled na Pariz od zgoraj sva izbrala največji hrib, takozvani Montmartre, in na njem najbolj belo konstrukcijo, od koder sva odspiralila še dodatnih 234 stopnic v višino. Za razliko od ostalih cerkva je bilo tu vzdušje že od samega začetka povsem sproščeno. Nobenih kolon in omejitev. Z odsotnostjo mrež in brez pogledovanja na uro sva večkrat zaokrožila okrog petih kupol, in se kot vsakič, vsa premražena prizemljila nazaj na izhodišče, kjer se je bilo potrebno otrest le še nekaj Pakistancev, ki so nama po vsej sili hoteli podturit flašo ali dve Heinekena (goody pricey) in pot do doma je bila prosta.

Pariz razgledi 320

Pariz razgledi 319

Pariz razgledi 317

Pariz razgledi 316

Pariz razgledi 314

Pariz razgledi 318

Pariz razgledi 315

Sorodni prispevki:

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri