Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Orvieto 00

Orvieto

Med popotovanjem po Toskani sva se odločila zaviti še čez njeno jugo-vzhodno mejo v deželo Umbrijo, z namenom ogledati si na tufskih klifih zgrajeno slikovito mestece Orvieto.
Sredi dopoldneva sva srečno privijugala na orvieško pečino, brez večjega stresa našla ugodno parkirišče, se pričakujoče podala proti centru in se v hipu znašla v pravem italijanskem prometnem kaosu. Ni je bilo še tako ozke uličice, kjer se ne bi bilo potrebno vsaj trikrat umakniti nekakšnemu prevoznemu sredstvu. Avtomobili, vespe, mini kamiončki, vsi so drveli mimo brez najmanjše tolerance za dva zbegana turista. In prav res sva potem brezglavo bezljala na okoli, kljub zemljevidu v roki, a vendarle prispela do glavnega trga, kjer stoji slavna renesančna katedrala, poleg pa še picerija z zagotovo najbolj ustrežljivim natakarjem v Italiji.

Orvieto 01

Ko sva pojedla pico in je napočil čas sieste, se je situacija nekoliko umirila in najin pohod v višine in globine se je lahko pričel. Najprej sva se orientirala z najvišjega orvieškega stolpa (Torre del Moro) ter ponovno ugotovila, da Italijani za razliko od nas, Slovenceljev, še razumejo kako ohranjati harmonijo med naravo in arhitekturo.

Orvieto 03

Orvieto 02

Orvieto 04

Orvieto 11

Potem je šlo vse le še navzdol… Iz 47-ih metrov nad asfaltom sva se spustila najprej do manjšega izmed obeh orvieških vodnjakov (Pozzo della Cava), katerega »temelje« so vklesali že Etruščani, nato pa še 53 metrov globoko, v osrčje Patrikovega vodnjaka (Pozzo di San Patrizio) iz 16.st. S 13-imi metri širine in dvojimi spiralnimi stopnicami, ki omogočajo nemoteno dovajanje turistov v in iz njega (pred 400 leti pa osličkov z vedri vode), je pravi vodnjaški gigant, vreden ogleda.

Pozzo della Cava

Orvieto 05

Orvieto 06

Orvieto 07

Pozzo di San Patrizio

Orvieto 08

Orvieto 09

Orvieto 10

Gostujoča dopisnica M.

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri