Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Madeira Fanal 00

Madeira, 5. del

Fanal

  • Izhodišče: 32.809098, -17.141450

Na severo-zahodnem delu otoka, v okrožju Porto Moniz, se nahaja področje, ki sva ga obiskala dvakrat: Fanal - majhen vulkanski krater, ki mu naziv ‘območje miru in tišine’ še kako dobro pritiče. Planota je najbolj znana po impresivnih avtohtonih drevesih Laurisilva (subtropski lovorjev gozd), katerih starost naj bi pri posameznih primerkih segala še v čas odkritja otoka.

Prvič sva se tam znašla v precej neugodnih razmerah. Megla naju že ne bo ustavila, sva porekla, a ko sem pomolil nogo z avta, mi je bilo takoj jasno, da s te ture ne bo kruha. Poleg nične vidljivosti je bilo zunaj 6 stopinj, veter je pihal, da me je kar prestavljalo, za piko na i pa je še prav nemarno pršilo. Naredil sem nekaj posnetkov in ves premražen pobegnil nazaj v avto.

Madeira Fanal 01

Madeira Fanal 02

Madeira Fanal 03

Madeira Fanal 04

 

Tri dni pred odhodom domov nama je ostalo ravno še dovolj časa, da sva poskusila znova. Tokrat se je Fanal pokazal v čisto drugačni podobi. Zakorakala sva skozi drevesno območje, čez pašnik, mimo bikov in krav, ki so bile povsem v svojem svetu – svetu prežvekovanja in ignoriranja mimoidočih. Bosonogo šetkanje nad meglo in poležavanje na podlagi, ki je po mehkobi spominjala na tisto na Rogli ali Kopah, se je izkazalo za resnično blagodejno. Našla se je celo ena krava, ki nama je namenila kratkotrajen pogled.

V primeru ponovnega obiska otoka je območje miru in tišine definitivno na vrhu seznama pomembnosti.

Madeira Fanal 05

Madeira Fanal 06

Madeira Fanal 07

Madeira Fanal 08

Madeira Fanal 09

Madeira Fanal 10

Madeira Fanal 11

Madeira Fanal 12

Madeira Fanal 13

Madeira Fanal 14

Madeira Fanal 15

Madeira Fanal 16

 

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri