Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
pico-ruivo-00

Madeira, 2. del

Pico Ruivo

  • Izhodišče: 32.765071, -16.920866

Po nekaj dneh na Madeiri sva se že dodobra seznanila z maso turistov, ki se potika po njenih bolj in manj skritih stezicah, in kako pomembno je zgodnje vstajanje, če želiš kakšen razgled občudovati le v dvoje. V primeru obiska ene najbolj priljubljenih turističnih postojank, madeirskega očaka Pico Ruivo, je pregovor »Rana ura zlata ura« še posebej na mestu.

Iz najine baze v Canicu sva odrinila nadvse zadovoljna, ker sva disciplinirano prisluhnila diktatu budilke. A bolj, ko naju je cesta vodila proti severu, bolj zaskrbljena sva postajala spričo megle, ki je lezla vse bližje vetrobranskemu steklu. Tolažila sva se, da je v hribih ponavadi vedno sonce, ne glede na to, da se nahajava na eni najbolj vremensko muhastih lokacij, kar sva jih doslej izkusila.  Cesta je postajala vse ožja in vse bolj strma, a megla je še kar vztrajala. Tik pred vrhom pa čudež! Pred nama se je nenadoma razkadilo, na nebu bleščeče sonce in vsepovsod naokoli prostran ocean megle, iz katere so kukali le najvišji vršaci. Še par ovinkov in že sva bila na skorajda praznem parkirišču, edinole starejši nemški par si je že pridno zategoval gojzarje (spojler – proti vrhu jima je pošla sapa, tako da sva tistega dne imela čast kot prva pomalicati na madeirskem Triglavu).

pico-ruivo-01

pico-ruivo-02

pico-ruivo-10

Prijetno hladno ozračje nama je narekovalo navleči nase dolge hlače, a sva na poti nazaj odločitev tisočkrat preklela, ko naju je neusmiljeno sonce pražilo na rdeče.

Že takoj na začetku poti je bilo jasno, da se madeirsko visokogorje precej razlikuje od alpskega. Kot prvo je geološki kolorit precej temnejši. Poleg tega je rastlinje v skladu s siceršnjo madeirsko floro tako bujno cvetoče, da skoraj zarašča stezice. Dobršen del poti sva si tako z oblačil stepala zelo trdovraten cvetni prah. In tudi sicer sva se počutila kot v čudovitem botaničnem vrtu, saj je pot skoraj do vrha tlakovana s kamenjem – ni nujno podplatom najprijaznejša izbira, vendar glede na sipek teren in količino obiskovalcev še kako primerna.
Ker sva se malce šlampasto podučila o dolžini poti in že s parkirišča za Ruiva krstila napačen, mnogo bližji kucel, naju je pot psihično malce zdelala. Vendar je bil vsak napor pozabljen ob dih jemajočih razgledih in vrtoglavih strminah, ki so izginjale nekam v meglo.

Zgodnje vstajanje se je več kot izplačalo, saj sva z vrha že lahko opazovala gruče pohodnikov, ki so se prebijali navkreber.

pico-ruivo-05

pico-ruivo-06

pico-ruivo-07

pico-ruivo-12

pico-ruivo-11

pico-ruivo-08

pico-ruivo-09

pico-ruivo-13

Stone Peak Viewpoint

  • Izhodišče: 32.769513, -16.909100

Po osvojenem vrhu sva se spustila nazaj do parkirišča in se vsa ožarjena od sonca z avtom odpeljala 100 metrov nižje, do razgledne točke ‘Stone Peak‘, kjer so bile razmere povsem drugačne: megla in vsaj 15 stopinj manj. Kakšen naj bi bil razgled iz omenjene točke? Nimava pojma.

pico-ruivo-14

Fajã da Rocha do Navio

  • Izhodišče: 32.814671, -16.876592

Ostalo nama je še pol dneva za spust z gondolo na prav poseben košček obale, kjer so madeirski kmetje rodovitno ravnico pod navpičnimi klifi zasadili z bananovci, vinsko trto in številnimi drugimi tropskimi kulturami. Dandanes plantaže in hišice bolj kot ne samevajo, pa tudi turistov ni bilo kaj dosti. Pogled iz gondole je bil kar rahlo srhljiv, plaža pa se je izkazala kot nalašč za miren sprehod po črnih vulkanskih prodnikih z vetrom v laseh ter strmenje v bučne oceanske valove.

pico-ruivo-15

pico-ruivo-16

pico-ruivo-17

pico-ruivo-18

pico-ruivo-19

pico-ruivo-23

pico-ruivo-20

pico-ruivo-21

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri