Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Madeira 1 00

Madeira, 1. del

Lavada de Caldeirao Verde
Izhodišče: 32.783589, -16.906434

Bujno, cvetoče rastje, prepadni razgledi, tuneli in na koncu še spektakularni tropski slap so naju prepričali, da sva za prvo pohodniško izkušnjo izbrala eno izmed najbolj priljubljenih madeirskih levad, Levado de Caldeirao Verde. Kratko pojasnilo glede levad… Levade so kanali, po katerih je speljana voda iz bolj vodnatega severnega dela otoka proti sušnejšemu jugu. Vseh levad je približno 200 in dosegajo skupno dolžino okoli 1500 km. Nekatere izmed teh unikatnih stvaritev madeirskega vodovodnega sistema svojo nalogo opravljajo že par sto let, začetki Levade de Caldeirao Verde pa segajo v 17. stoletje.

Madeira 1 06

Utrujena po letalski odisejadi prejšnjega dne in še neseznanjena z otoškim ritmom sva iz apartmaja odrinila sredi dopoldneva. Na izhodišče sva tako prispela med zadnjimi pohodniki tistega dne, posledično sva morala parkirati par sto metro nižje, kot bi bilo optimalno ter se celih 6 kilometrov poti odmikati vračajočim predhodnikom. Zato pa sva nazaj grede imela levado praktično zase, kar tudi ni kar tako – razen poskočne portugalske družine, s katero smo se že od parkirišča dalje izmenjaje prehitevali in veselo pozdravljali.

Madeira 1 19

Že samo izhodišče je bilo neverjetno čarobno. Z mahom tapecirana tla, očarljive starinske hišice, s kamnom tlakovane stezice ter pravljična drevesa, za nameček pa je bilo vse ovito v skrivnostno meglo, ki je ustvarjala prav posebno kuliso, sicer že tako slikoviti krajini. Ko sva zakoračila ob levadi, sapo jemajočih prizorov kar ni hotelo biti konec. Ni nama preostalo drugega, kot da sva neutrudno naokoli vihtela fotografska objektiva, se navduševala nad videnim in sem ter tja nezaupljivo ugotavljala, kako globok prepad se skriva za plastmi megle na najini desni.

Madeira 1 03

Madeira 1 22

Madeira 1 21

Madeira 1 10

Madeira 1 11

Madeira 1 15

Madeira 1 04

Poseben čar celotni podobi otoka zagotovo daje bogato cvetoče rastje. Ob cestah tako buhtijo hortenzije in agapantusi, po najvišjih vršacih je vse rumeno od številnih gorskih cvetic, evkaliptusom v gozdovih delajo družbo opojno dišeče mimoze, ob Levadi Verde pa sva uživala predvsem v vijoličnih grmičih in marjetah.

Madeira 1 05

Madeira 1 08

Madeira 1 00

Ena od komponent številnih madeirskih levad so tudi tuneli. Izklesani v surovo skalo, nekateri še v izvorni obliki izpred nekaj stoletij, so nama bili na začetku prijetna pustolovska popestritev, ko pa sva na eni izmed naslednjih levadskih dogodivščin pešačila kakšen kilometer sklonjena, po lužah, z obvezno baterijsko svetilko in anorakom, se je najino navdušenje nekoliko poleglo.

Madeira 1 07

Malo pred najinim končnim ciljem – slapom – so se meglice začele počasi trgati, prikazalo se je sonce in vršaci na nasprotni strani doline. O globinah prepadnih sten pod nama sva na srečo še vedno lahko samo ugibala. V družbi sončnih žarkov sva prispela do odcepa za slap, ki pa sva ga skoraj zgrešila, saj se ga, kljub temu, da se nahaja takoj za ovinkom, s steze ne vidi. Kakšna škoda bi bila, če bi se to zgodilo, saj gre za impresivni tropski slap, v enem tankem curku padajoč preko stometrske navpične stene v idilično jezerce.

Madeira 1 09

Madeira 1 16

Madeira 1 18

Faial
Izhodišče: 32.791805, -16.855036

Po končanem pohodniškem doživetju sva obiskala še klife pri vasici Faial, poznani po impozantnem hribu Orlova glava. Drobeči klifi, kjer na nevarnost krušenja in posledično zdrsa v ocean opozarjajo celo s tablami, so očitno precej popularna ribolovna območja. Ribič, ki se je nagibal čez rob najbrž sploh ni videl svojega plovca. Sploh pa si ne predstavljam, kako lahko s takšne lokacije karkoli ujame. Prazno vedro je govorilo samo zase. :)

Madeira 1 01

Madeira 1 02

Madeira 1 20

Madeira 1 12

Madeira 1 17

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri