Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Kefalonija 000

Kefalonija, 4.del: Raznoraznarija

Na sporedu je še zadnji prispevek o Kefaloniji, preden spomine odnese pozaba in njihovo mesto zasedejo vtisi iz kakšne nove dogodivščine. Sledi konglomerat kulturnih, živalskih, naravnih, zgodovinskih in tehnoloških impresij, ki so še ostale na spominski kartici.

Tipično grško imajo domače živali, preden končajo na krožnikih nenasitnih turistov, tudi na Kefaloniji izjemno svobodno življenje, kateremu sva se z veseljem, v zameno za kakšno fotko, prilagajala tudi midva. Čez cesto je frčalo, racalo in kopitalo vse živo, tako da je bilo med vožnjo potrebno biti izredno oprezen.

Kefalonija 07

Kefalonija 06

Kefalonija 05

Kefalonija 04

Med vsemi grškimi cerkvenimi zvoniki, ki sva jih videla, nama bo ostal še posebej v spominu tale »poševnež« iz Kourouklate. Ob podrobnem ogledu od blizu je bilo jasno le eno, da gravitaciji kljubuje zgolj in samo še s pomočjo božje roke.

Kefalonija 10

Kefalonija 09

Kefalonija 08

Kefalonijski kraški pojavi se v razsežnostih in lepotah vsekakor ne morejo kosati s slovenskimi podzemnimi čudesi, a vsaj jamo Melissani, kjer nudijo krožno turo s čolničem po jezeru, se vsekakor splača obiskati.  Preostali dve fotografiji sta nastali v jami Drogarati, ki je pravzaprav samo ena precej velika podzemna dvorana s polomljeni kapniki. Če ne drugega, malce osvežitve prav pride…

Kefalonija 25

Kefalonija 26

Kefalonija 24

Kefalonija 13

Kefalonija je pravi zgled izkoriščanja vetrnega potenciala, in ker sva kar naprej občudovala gorske grebene bogato zasajene z vetrnicami, sva se odločila pobližje soočiti s temi kovinskimi velikankami. A stoječ pod divje vrtečimi propelerji, na prepišnem vršacu, vsekakor ni bila tako lagodna izkušnja kot se zdi. Ko sva iz avta pomolila noge in zaslišala njihov zvok ter ob tem začutila svojo majhnost, sva takoj zlezla nazaj in oddrvela nazaj po hribu navzdol.

Kefalonija 11

Blizu Porosa se nahaja lep primer mikenske grobnice. Grobnica Tzanata je precej zgledno urejena za grške razmere. Ob teh ozkih in kratkih luknjah pa sva se počutila kot dva kiklopa.

Kefalonija 14

Kefalonija 15

Čeprav je mesto Sami eno izmed bolj brezveznih mest na otoku, se nad njim dvigajo antični ostanki starodavnega mesta, ki so precej bolj zanimivi. Razgled od zgoraj je res lep in miselni proces naju je takoj teleportiral v čas pred našim štetjem…

Kefalonija 17

Kefalonija 19

Kefalonija 16

Kefalonija 12

V okolici Argostolija se nahajajo tudi ostanki kiklopskih zidov, ki pa so v precej slabem stanju. Na sploh sva imela občutek, da turisti tukaj niso najbolj zaželjeni, saj so bile vse table prerešetane s streli iz puške ali pa so bile tako zguljene, da se ni dalo z njih prebrati skoraj nič.

Kefalonija 21

Kefalonija 20

Kefalonijska znamenitost, ki se je po najinih izkušnjah ne splača raziskovati, je trdnjava Assos! Razgled s panoramske poti na slikovito vasico v zalivu je več kot prečudovit, a mukotrpno, neskončno vijuganje po razbeljenem betonu do samega vrha ne prinese nobene nagrade. Upanje na osvežujoče pihljanje vetriča, sladoledno okrepčilo in razgled na odprto morje se kaj hitro razblini, saj se prek obzidja pač skoraj ne vidi. Kaj drugega kot zapuščenih nasadov dreves, divjih čebel ter nekaj ruševin nisva našla.

Kefalonija 23

Kefalonija 22

Za zaključek pa še ena najbolj razgledniško obeleženih znamenitosti – svetilnik v Argostoliju.

Kefalonija 18

 

Preostali prispevki o Kefaloniji:

Kefalonija, 1. del (deževna doba)
Kefalonija, 2. del (gora Aenos)
Kefalonija, 3. del (plaže)

 

Gostujoča dopisnica M.

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri