Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Kefalonija 2 00

Kefalonija, 2. del: ‘Čez goro k očetu’

Najvišjo goro na otoku, Enos sva s kotičkom očesa motrila že nekaj dni, in ko je v najine roke končno prišel Jimny, sva se takoj podala na pot. Na kefalonijskega 1600-metrskega očaka se da priti na dva načina; lepo civilizirano, v pol ure, po gladkem asfaltu, za katerega smo denar primaknili tudi prebivalci EU, ali pa po dvourni odisejadi po makadamskih kozjih poteh. Seveda ni bilo dilem, opremljena z Jimny-em sva izbrala slednjo…

Kefalonija 2 15

Kefalonija 2 02

Ob preučevanju zemljevida se nama še sanjalo ni v kakšno dogodivščino se bova  pravzaprav podala. Cesta se je res izkazala za takšno s prelepim panoramskim razgledom, za kakršno jo je promovirala legenda zemljevida, a k temu je spadalo še:  na nekaterih mestih popolnoma uničeno cestišče, ki mu je še »reduktor« komaj kljuboval, nenehna grožnja padajočih skal – midva pa s platneno streho, totalna zoženja cestišča na najbolj vrtoglavih predelih, pasovi nizke oblačnosti…

V dveh urah nisva srečala niti ene žive duše, razen koz kakopak, kar je bila še sreča, ker prostora za obračanje res ni bilo. Že začetek je bil adrenalinski, ko so naju pri stajah za koze napadli štirje psi čuvaji. Eden je bil še posebej v formi in je za nama šprintal kakšen kilometer. No, poskakujoč po luknjasti cesti s tridesetimi kilometri na uro mu res nisva bila ravno velik izziv!

Nekateri so svojo pot zaključili predčasno:

Kefalonija 2 03

Če odmislimo vse zastoje srca in trenutke zadrževanja diha, je bila izbira poti enkratna odločitev. Tako lepih razgledov na kefalonijsko južno obalo zlepa ne doživiš. Prelepim plavim odtenkom morja v kontrastu z rjavkasto sušno ravnico, kar ni bilo konca.

Kefalonija 2 01

Kefalonija 2 04

Zadnji del poti je vodil čez mističen, v meglo ovit, visokogorski gozd, kjer kraljuje kefalonijska jelka. Za hip sva kar pozabila, da sva še vedno v Grčiji. In prav nič ne bi bilo narobe, če bi se med najino prtljago znašli tudi kakšni gojzarji.

Kefalonija 2 06

Kefalonija 2 05

Kefalonija 2 11

Ko sva naposled prispela na vrh, so razgled že pogoltnile meglice. Kar pravzaprav niti ni bilo presenečenje, saj sva že prejšnje dni ob poležavanju na plažah ugotovila, da se oblaki skrajno redko odlepijo od vršaca.

Kefalonija 2 07

Kefalonija 2 12

Po koncu odisejade nama misel na to kakšen je videti Enos, ko se ne koplje v oblakih, nikakor ni dala miru, tako da sva še enkrat, tokrat po »evropskem« asfaltu premagala višinsko razliko 1600-ih metrov. Tokrat se nama je za kakšnih deset minut le nasmehnila sreča.

Kefalonija 2 09

Kefalonija 2 08

Kefalonija 2 10

Kefalonija 2 14

Kefalonija 2 13a

 

Preostali prispevki o Kefaloniji:

Kefalonija, 1. del (deževna doba)
Kefalonija, 3. del (plaže)
Kefalonija, 4. del (razno)

 

Gostujoča dopisnica M.

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri