Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Spodmoli 00

Barviti Kras

Redni surferji po pričujočih straneh se zagotovo spomnite najine spomladanske poti na Kras in namiga, da se bo jeseni zopet potrebno podati na obrobje Slovenije. In pretekli teden sva res odbrzela čez megleno celjsko in ljubljansko kotlino soncu ter ognjenim barvam naproti! Teh je bilo na žalost nekoliko manj kot sva pričakovala, a izkušeno fotografovo oko je našlo cel kup fotogeničnih zaplat še rdečega ruja.

Sprva sva zavila v bližnjo slikovito, zapuščeno vasico Abitanti, ki sodi med slovensko kulturno dediščino. Pred drugo svetovno vojno je tu bojda bivalo 700 duš, bili so pridni kmetje z občutkom za arhitekturo, o čemer še danes pričajo čudovite kamnite hišice, s prav posebnim čarom, ki naju je spomnil na kakšno toskansko vasico. Še pred nekaj desetletji je bila vas zaradi odročne lokacije povsem zapuščena, sedaj pa sva se lahko na lastne oči prepričala, da se vanjo počasi zopet selijo predvsem »vikendaši«.

Abitanti 01

Abitanti 02

Nato sva se držala istega itinerarija kot prvikrat – parkirala sva pri cerkvici sv. Kvirika, si oprtala nahrbtni tovor in krenila med rujeve grmiče. Kljub temu, da sva v gozdiču zatavala s standardne poti, sva po urniku prispela do Spodmolov in posnela nekaj dokazov za podkrepitev tega zapisa.

Spodmoli 01

Spodmoli 02

Spodmoli 03

Pot nazaj nama je uspelo opraviti, kakor sva si zamislila, v najlepši svetlobi, tisti mehki, nežni, tik pred sončnim zahodom, taki, ki najbolj prija fotografski leči in kot kaže tudi ruju, saj je razkril svoj pravi, žareči, jesenski jaz.

Spodmoli 10

Spodmoli 08

Spodmoli 04

Spodmoli 05

Spodmoli 06

Spodmoli 07

Spodmoli 09

Gostujoča dopisnica M.

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri