Blog

Filtriraj po

Kategorije

RSS
Pariz dejstva 00

7 dejstev o Parizu

Preden se vržem med pariške razglede, ki bodo zapolnjevali naslednje tri objave, bi rad za začetek predstavil 7 neizpodbitnih dejstev, ki so se mi ob nedavnem pohajkovanju po Parizu najbolj zažrla v spomin.

1. Avtomobili so v povprečju sivi.

Zanimivost, ki sem jo opazil šele doma ob pregledovanju fotografij – pariški avtomobili so skoraj brez barvnega pigmenta, kar je lepo razvidno pri pogledu s Slavoloka zmage. Barvitih avtomobilov je le za vzorec in povsem kvarijo povprečje.
Pariz dejstva 02

2. Najbolj barvita stvar v Parizu so azijci.

Med vožnjo po domačih zaselkih za prijetno popestritev poskrbijo živobarvne slovenske fasade, daleč najbolj barvita stvar v Parizu pa so vsekakor azijski turisti, ki so pravo nasprotje dolgočasnim, zgoraj omenjenim vozilom. Njihovi odtenki ogrinjal in obuval namreč dosegajo maksimalne vrednosti fluorescenčnosti.
Pariz dejstva 03

3. Golobi se soočajo s prekomerno telesno težo.

Vajen domačih balkonskih sračkalic sem bil naravnost presunjen nad njihovim izgledom v Parizu. Tako zdravih, debelih in čistih golobov ne pomnim, da bi že kdaj videl. Temu primerni so tudi njihovi črevesni izstrelki, ki prekrivajo tla v neposredni bližini. Morebiti ima ta fenomen kakšno povezavo s kontracepcijo v futru, kdove.
Pariz dejstva 04

Pariz dejstva 05

4. Semaforji so v dobršni meri le za okras.

Semaforji v Parizu so res čudni. Namesto, da bi bili postavljeni v ravni liniji, jih je večina nametanih povsem izven vidnega polja (več kot 5 metrov stran, enkrat levo, drugič desno), tako da jih polovico sploh nisem opazil. Kot da ima to kakšno vezo, saj pri vsakem semaforju kdo zdrvi čez rdečo. Poleg tega je ustavljanje pri semaforjih podobno nameščanju dirkalnikov formule 1 v štartne vrste. Važno je, da so gume še pred črto, briga pa jih, ali so s sprednjimi krilci že čez pol zebre.

Pariz dejstva 06

Pariz dejstva 07

 5. Struktura Eifflovega stolpa je podobna strukturi kablov pod mojo mizo.

Ob peš poti proti impozantnim razgledom sem se za trenutek ustavil in se zazrl v spodnji prizor neskončnega prepleta železja. Sploh si ne znam predstavljat, kako so vse to sestavili skupaj in grem stavit, da bodo naslednjič, ko ga bodo prebarvali, pozabili vsaj na kak kvadratni centimeter.

Pariz dejstva 10
6. Pariški dimniki so dimniki v dimniku.

Pogled na tradicionalne pariške strehe z dimniki je najbolj zanimiv z razglednih stolpov. Nič čudnega, da so pred kratkim začeli s kampanjo o uvrstitvi strešnih izgledov v Unescovo svetovno dediščino. Če bi se le pokadilo iz vseh naenkrat…

Pariz dejstva 08

Pariz dejstva 09

 

7. Vegetarijanski sendvič je še v procesu odkrivanja.

Biti vegetarijanec v Parizu ni ravno nekaj, kar bi ti olajšalo življenje. Sploh, če želiš nekaj spravit v usta ‘usput’. Najti vegetarijanski sendvič je takorekoč nemogoče, sploh če ne prištevaš rib med rastline (ok, priznam, enega sem našel in to pet minut zatem, ko sem se do sitega nabasal s pizzo). Poleg tega vse sirne zadeve v kioskih ob poti vsebujejo šunko. Vse! Me zanima katerega leta bodo odkrili to tržno nišo…
Sva se pa dvakrat namensko (s predhodno raziskavo) odpravila na pol urno vožnjo z metrojem, da sva prišla do vrhunske veganske postrežbe, a grenak priokus ostaja.

Pariz dejstva 11

Pariz dejstva 12

 

Sorodni prispevki:

 

 

Comments are closed.

Spletna stran uporablja piškotke (cookies) za izboljšanje uporabniške izkušnje, ter beleženje statistike. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo piškotkov več informacij

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zapri